Me, myself & I of waarom ik foto’s van me selfie haat…

29 april 2020

De visualisering van de samenleving, de continue stroom aan beelden waaraan we worden blootgesteld, de selfie-cultuur, de pre-occupatie met onszelf en ons voorkomen. Af en toe word ik er krankzinnig van. Niets wordt nog aan de verbeelding overgelaten…

Liefde (en leven) in tijden van corona

1 april 2020

Liefde in tijden van cholera van Marquez. Een van de boeken waar ik als jonge vrouw in gewóónd heb. Meeslepend, poëtisch, hartverscheurend en tegen de achtergrond van de gevreesde cholera. Een boek over liefde, eenzaamheid en ouderdom. Hoe toepasselijk en tijdloos zijn die thema’s. Je hoeft alleen cholera te veranderen in ‘corona’.

Ouders gaan tot het uiterste in ‘Jusqu’a la garde’

14 maart 2020

Een scheiding waarin ouders elkaar tot op het bot bevechten. Soms is dan nog de enige optie om je te wenden tot een rechter. Die vervolgens ingrijpende beslissingen neemt over jullie leven, en dat van je kinderen. Wat betekent het als je afhankelijk bent van een uitspraak van de rechter? De film ‘Jusqu’a la garde’ schetst een huiveringwekkend scenario.

Samenwonen, kinderen, trouwen? Schakel een mediator in!

8 maart 2020

Confronterend, vond ik het stuk van Angela Wals in de Volkskrant van afgelopen zaterdag. Maar het stemde óók hoopvol. Dat kwam door het verhaal van de vrouw die, nadat ze ten huwelijk was gevraagd, besloot een mediator in te schakelen. Waarom ze dat deed?

Luister naar mij, leg mij dingen uit…

17 februari 2020

Scheiden zonder dat betrokken kinderen daar last van ondervinden is een illusie. Elk kind zal er een blauwe plek of litteken aan over houden. Net als aan een smak met je fietsje. Dat is inherent aan het leven. Schade beperken is een taak van de ouders.

Wijze woorden

12 februari 2020

Saskia Noort vindt het onzin om een huwelijk bij de verbreking ervan, zoals bij Marco & Leontien, als mislukt te beschouwen. Goed uit elkaar gaan: dat is pas moeilijk.

Gedurfde combinatie: ‘grijs’ met groen

2 januari 2020

Op de eerste dag van het nieuwe decennium word ik verrast door een nieuwsbericht. In Oostenrijk is een coalitieakkoord gesloten tussen grijs en groen. Het stemt tot overpeinzing.

Heeft de mediator toekomst in een vernieuwd rechtsbijstand stelsel?

14 november 2019

Hoe een ochtend op de publieke tribune tijdens een Algemeen Overleg van Tweede Kamerleden met minister Dekker tot bespiegelingen over het mediationvak leidt.

I want one

24 oktober 2019

Tijdens de Dutch Designweek ontmoette ik designer Maud van der Linden. Maud ontwierp een intiem, persoonlijk afstudeerwerk onder de titel ‘I want one’. En opeens ging het over de scheiding van haar ouders…

Mediator is een beroep, net als notaris of architect!

4 september 2019

Hoe komt het toch dat ons beroep door mensen nog niet goed begrepen of omschreven wordt? In aanloop naar de Week van de Mediation doe ik een poging.