Navelstaren

17 december 2020

Is het ‘fout’ om af en toe vrijmoedig en onbeschaamd op jezelf gericht te zijn? Dat vraag ik me niet zomaar af. Gisteren stuurde een netwerkcontact me het resultaat van […]

Mediation: de koninklijke weg

18 oktober 2020

Een uit de hand gelopen burenruzie die eindigt in een stevige knokpartij. Er is schade en de angst bij betrokkenen zit er goed in. Naar de politie, aangifte doen, is […]

Mensen in scheiding zijn gebaat bij helderheid

26 september 2020

Het artikel “Scheiden via een mediator is goedkoper maar niet altijd beter” in de NRC van maandag 21 september schetst een eenzijdig en vertekend beeld van het werk van een […]

Me, myself & I of waarom ik foto’s van me selfie haat…

29 april 2020

De visualisering van de samenleving, de continue stroom aan beelden waaraan we worden blootgesteld, de selfie-cultuur, de pre-occupatie met onszelf en ons voorkomen. Af en toe word ik er krankzinnig van. Niets wordt nog aan de verbeelding overgelaten…

Liefde (en leven) in tijden van corona

1 april 2020

Liefde in tijden van cholera van Marquez. Een van de boeken waar ik als jonge vrouw in gewóónd heb. Meeslepend, poëtisch, hartverscheurend en tegen de achtergrond van de gevreesde cholera. Een boek over liefde, eenzaamheid en ouderdom. Hoe toepasselijk en tijdloos zijn die thema’s. Je hoeft alleen cholera te veranderen in ‘corona’.

Ouders gaan tot het uiterste in ‘Jusqu’a la garde’

14 maart 2020

Een scheiding waarin ouders elkaar tot op het bot bevechten. Soms is dan nog de enige optie om je te wenden tot een rechter. Die vervolgens ingrijpende beslissingen neemt over jullie leven, en dat van je kinderen. Wat betekent het als je afhankelijk bent van een uitspraak van de rechter? De film ‘Jusqu’a la garde’ schetst een huiveringwekkend scenario.

Samenwonen, kinderen, trouwen? Schakel een mediator in!

8 maart 2020

Confronterend, vond ik het stuk van Angela Wals in de Volkskrant van afgelopen zaterdag. Maar het stemde óók hoopvol. Dat kwam door het verhaal van de vrouw die, nadat ze ten huwelijk was gevraagd, besloot een mediator in te schakelen. Waarom ze dat deed?

Luister naar mij, leg mij dingen uit…

17 februari 2020

Scheiden zonder dat betrokken kinderen daar last van ondervinden is een illusie. Elk kind zal er een blauwe plek of litteken aan over houden. Net als aan een smak met je fietsje. Dat is inherent aan het leven. Schade beperken is een taak van de ouders.

Wijze woorden

12 februari 2020

Saskia Noort vindt het onzin om een huwelijk bij de verbreking ervan, zoals bij Marco & Leontien, als mislukt te beschouwen. Goed uit elkaar gaan: dat is pas moeilijk.

Gedurfde combinatie: ‘grijs’ met groen

2 januari 2020

Op de eerste dag van het nieuwe decennium word ik verrast door een nieuwsbericht. In Oostenrijk is een coalitieakkoord gesloten tussen grijs en groen. Het stemt tot overpeinzing.