Eye 2

Kijken

Door mijn achtergrond in film ken ik de kracht van beelden. Ik geloof dat kijken naar verhalen van anderen in herkenbare situaties kan helpen om jezelf beter te begrijpen. Het biedt je misschien nieuwe inzichten, troost of herkenning. Of het geeft je een aanknopingspunt om een gesprek met de ander te beginnen. Hieronder vind je uiteenlopende beeldfragmenten van films en documentaires tot presentaties van professionals, stukjes uit cabaretvoorstellingen of een aflevering uit een serie. Kijk eens of er iets bij zit dat je aanspreekt.

 

Persoonlijke verhalen

Verlaten

Documentaire, 2DOC, circa 85 minuten

Loes, Suzanne, Rike, Maarten en Jan werden allemaal door hun partner verlaten. Uit de verhalen in deze documentaire blijkt hoe ontwrichtend zo’n ervaring kan zijn en hoe je zelfbeeld kan worden beschadigd. Alle ‘achterblijvers’ ervaren gevoelens van verdriet, verbazing, woede en onmacht. Hoe kun je de schade zoveel mogelijk beperken als de scheiding onvermijdelijk is?

Corina

Radar, item in tv-programma, AVROTROS, circa 24 min

Corina’s ouders zijn gescheiden toen ze 5 jaar was. Na de scheiding woont ze eerst bij haar moeder, dan bij haar vader en vervolgens – vanaf haar 13e – in een pleeggezin. Daar voelt ze zich voor het eerst veilig. Antoinette Hertsenberg praat in deze aflevering ook met deskundigen naar aanleiding van het verhaal van Corina.

Breaking up with the Joneses

Real Stories, documentaire, engelstalig, circa 85 minuten

Stephen & Lynne gaan na 10 jaar uit elkaar. Ze hebben twee zoontje. Na de scheiding vertrekt Lynne naar het noorden van Engeland, Stephen naar het zuiden. De jongens, zo spreken de ex-partners af, blijven voorlopig bij moeder wonen. De vakanties brengen ze bij hun vader door. Ondertussen proberen ze de scheiding te regelen.

Fictie

Jake & Amy

Uit de serie ‘In treatment’, circa 30 minuten per aflevering

In treatment is een serie (fictie) waarin therapeut Paul - per seizoen - een aantal cliënten behandelt. Elke aflevering volg je (een van) de cliënten in een sessie met Paul. De afleveringen waarin het koppel Jake en Amy centraal staat laten – vind ik – heel goed de dynamiek en de communicatiepatronen en -verstoringen zien die kunnen ontstaan in een relatie.

What Maisie knew

Speelfilm, Engels ondertiteld, circa 99 minuten

De 7-jarige Maisie overkomt het ook allemaal maar. Haar ouders, rockster Julianne Moore en kunsthandelaar Steve Coogan, zijn gescheiden, maar ze blijven ruziën omdat zij degene is die hen nog met elkaar verbindt. Ze is te jong om te beslissen over een omgangsregeling, maar oud genoeg om de strijd rond haar voogdij in zich op te nemen. En dat is precies wat deze film bijzonder maakt: het perspectief van een 7-jarige die het niet helemaal begrijpt maar waar meer binnenkomt dan de ouders vermoeden.

Presentaties door professionals

De kracht van echt luisteren

Tedx Talks

Wat gebeurt er als we naar kinderen "luisteren om te begrijpen" in plaats van "luisteren om te antwoorden"? Marieke Lips ondersteunt kinderen en hun ouders in een scheidingssituatie. Zij is jurist van huis uit, opgeleid tot bijzondere curator in Jeugdzaken, Kindbehartiger, ontwikkelaar van het functieprofiel van de Kindbehartiger, SCHIP begeleider, getraind in systemisch werken en zelf trainer.

Het geheim van verlangen in een langetermijnrelatie

TED Conference, circa 20 minuten

In langetermijnrelaties verwachten we vaak dat onze geliefde onze beste vriend en ook onze erotische partner is. Esther Perel legt in deze ‘talk’ uit dat goede en toegewijde seks put uit twee tegenstrijdige behoeften: onze behoeft aan veiligheid en onze behoefte aan verrassing. Hoe houden we verlangen in leven?

How to get over the end of a relationship

TEDxUniversityofWindsor, circa 17 minuten

Hoe pak je de draad op nadat een belangrijke relatie beëindigd is? Klinisch psycholoog. Dr. Antonio Pascual-Leone, noemt het ‘emotionele bagage’ of ‘losse eindjes’. Met behulp van een drietrapsproces, zo legt hij uit, kun je die losse eindjes – en alle gevoelens die daarmee gepaard gaan – achter je laten.

Een andere kijk op ontrouw

TED Conference, circa 20 minuten

Seksuele ontrouw is volgens onderzoek van het CBS een van de belangrijkste redenen om uit elkaar te gaan. Relatietherapeut Esther Perel onderzoekt waarom mensen vreemdgaan. Perel ziet in ontrouw iets onverwachts: een uiting van verlangen en verlies. Het kijken waard, deze ‘talk’.

Dr. Love geeft liefdesadvies

YouTube | Psychologie Magazine

Relatiepsycholoog Jean-Pierre van de Ven beantwoordt vragen over de liefde, zoals de vraag: "Wanneer is het tijd om je relatie te verbreken?" Een aantal koppels geeft commentaar en 'Dr. Love' licht toe. Op YouTube beantwoordt Jean-Pierre van de Ven nog een aantal vragen over relaties en liefde.

Humor

What you don’t know about marriage

Presentatie, TEDX Conference, circa 11 minuten

Als je, ondanks alle ellende, even behoefte hebt aan wat lichtheid en relativering, kijk dan naar deze korte en hilarische, Engelstalige talk van auteur Jenna McCarthy. Met humor en zelfspot legt ze uit hoe je gelukkig getrouwd blijft, aan de hand van allerhande ‘interessant’ onderzoek.

Communicatietip voor de vrouw

Show, YouTube, circa 5 minuten

Een uitermate grappige uitleg van cabaretier en stand-up comedian Roué Verveer over het verschil tussen mannen en vrouwen als het op communiceren aankomt. Voor zowel mannen als vrouwen heel herkenbaar. Ik waag me niet aan commentaar...

Hoop

One Day

Song, YouTube, circa 5 minuten

Kijken!