Uit elkaar
Wat moet je allemaal regelen?
Er verandert veel als je uit elkaar gaat. En dat betekent dat er het nodige te regelen valt. Vaak meer dan je denkt. Hoeveel en wat precies heeft ook te maken met de wijze waarop je wettelijk samen hebt geleefd. En er zijn zaken waar veel mensen niet eens aan denken, bijvoorbeeld omdat ze nu (nog) niet spelen, zoals je pensioen of testament.
Voor een eerste oriëntatie op wat er allemaal geregeld moet worden raad ik je aan om gebruik te maken van informatie afkomstig van de overheid, zoals:
- Rijksoverheid;
- De Belastingdienst of bel met de Belastingtelefoon 0800-0543 (gratis) en vergeet dan niet te vragen naar de afdeling ‘scheiden‘;
- De Rechtspraak;
- Het Juridisch Loket;
- Rechtwijzer.
Op al deze websites vind je uitgebreide informatie over de gevolgen van een scheiding, maar ook checklists, brochures, voorbeelddocumenten, handige links en mogelijkheden voor (persoonlijk) contact. Door het invullen van de checklist-scheiden van de Belastingdienst kun je bijvoorbeeld al heel gericht een checklist opstellen die is toegespitst op jouw situatie.
En mocht er een misverstand ontstaan naar aanleiding van informatie afkomstig van een van deze bronnen, dan kun je je er op beroepen dat van een overheidsinstantie verwacht mag worden dat zij betrouwbare, volledige, actuele en – waar mogelijk – passende informatie verstrekt. Dit behoort tenslotte tot de verantwoordelijkheden van een overheidsorgaan.
Op mijn site link ik regelmatig naar pagina’s op één van deze sites voor specifieke informatie over een bepaald onderwerp. Via deze kanalen krijg je al een goed beeld over waar je rekening mee moet houden. Vervolgens kun je in mediation concrete afspraken maken en deze goed en helder vast laten leggen.
Het echtscheidingsconvenant
Als je voor de wet getrouwd bent, of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan dan ben je verplicht om ook voor de wet te scheiden. Dat betekent dat er een echtscheidingsconvenant moet worden opgesteld. In zo’n convenant staat beschreven welke afspraken jullie met elkaar maken over de scheiding. De afspraken die je maakt gaan meestal over de volgende onderwerpen:
- Partneralimentatie
- De woning
- De huwelijksgemeenschap (jullie bezittingen en schulden)
- De pensioenen
Het is belangrijk dat het convenant goed in elkaar zit en dat aan alle zaken gedacht is die van toepassing zijn op jullie specifieke situatie. Veel mensen willen dit deel zo snel mogelijk achter de rug hebben, en dat is begrijpelijk. Tegelijkertijd wil niemand na een scheiding voor onaangename verrassingen komen te staan, zoals een naheffing voor teveel ontvangen toeslagen óf erachter komen dat je wel recht hebt op bepaalde voordelen waar je niets van wist.