Headphones

Luisteren

Luisteren betekent dat jij stil mag zijn. Als mensen ruzie met elkaar maken is het meestal moeilijk nog echt naar de ander te luisteren. Luisteren naar onderstaande fragmenten of podcasts kan je met je volle aandacht doen, zonder bezig te hoeven zijn met een strategie om jouw punt aan de ander duidelijk te maken. De fragmenten hieronder geven je misschien (meer) houvast of maken je bewuster van wat er in je eigen situatie speelt. Gun jezelf het genot af en toe naar een ander te luisteren. Wie weet wat het je brengt…

Persoonlijke verhalen

Gelukkig scheiden. Hoe doen we dat?

NPO/EO, radio, Dit is de Nacht, circa 1 uur

Veertig procent van de getrouwde stellen scheidt tegenwoordig. Hoe moet je omgaan met een scheiding en kan je bijvoorbeeld gelukkig scheiden? Familycoach Margriet Darwinkel is zelf ervaringsdeskundige. Zij gaat in gesprek met scheidingscoach Yvonne Soons. Presentatie: Willem de Gelder

De positie van vrouwen na een echtscheiding

NPO 1, radioprogramma Spraakmakers, circa 15 minuten

Phaedra Werkhove schreef begin maart 2018 in de Volkskrant een persoonlijk verhaal waarin ze vertelde hoe ze haar eigen scheiding heeft beleefd. Daarin ging ze ook in op de plannen van oud-minister Rouvoet om een scheidingsloket in elke gemeente in te stellen. Presentator Ghislaine Plag gaat in gesprek met Werkhove en met met Dianne Kroezen, o.a. voorzitter van vFAS de Vereniging voor Familie- en Erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators en advocaat in Amsterdam. Ze schreef mee aan het advies van Rouvoet. Wat is de kracht van dit voorstel? En op welke manier kan dit vrouwen (en mannen) bij een scheiding helpen.

Kinderen en scheiding

Tussenuur

Human NPO 3FM, podcast, circa 50 minuten

In de podcastserie van Tussenuur praten en discussiëren jonge mensen die maatschappelijk bewust zijn over dingen als seksualiteit, liefde, geestelijke gezondheid, racisme en vooroordelen, privacy, social media en de toekomst. In deze aflevering praten jongeren over de impact van de scheiding van hun ouders

Papa en mama zijn gescheiden

NPO Radio1 | AvroTros

Hoe denken kinderen zélf over de scheiding van hun ouders? In de podcast Papa en mama zijn gescheiden gaat EenVandaag-journalist Laura Kors in gesprek met 6 kinderen van gescheiden ouders. Seger (11), Nasir (12), Lynn (13), Boaz (15), Rox (15), en Roderick (17), vertellen vanuit hun eigen perspectief openhartig over allerlei aspecten van de scheiding. Bespreken ze alles met hun ouders of hebben ze ook geheimen?

In gesprek met professionals

Ask me Anything, over scheiden

BNR, podcast, circa 50 minuten

Presentator Jörgen Rayman praat met professionals Arnoud Oostveen (bemiddelaar). Harrie van den Bosch (projectleider jeugdbescherming bij het Nederlands Jeugd Instituut) Malou Franke (Villa Pinedo) en Anne-Rigt Poortman (socioloog aan de Universiteit Utrecht). Luisteraars bellen live en stellen vragen of geven advies.

Scheiden is geen taboe meer. Slecht scheiden wel.

Trendbubbles, podcast, circa 20 minuten

Laat de titel ‘Trendbubbles’ even voor wat het is, en als je niet op de overdreven presentatie let dan is dit een informatief gesprek met advocaat-mediator Denise Kentie over mediation bij scheiding.

Podcasts

Roel's sofasessies

Linda.nl

Begin 2019 verandert het leven van muzikant Roel van Velzen drastisch. Hij en zijn jeugdliefde Marloes, die samen twee zoons hebben, beëindigen na een relatie van twintig jaar hun huwelijk. Na de officiële afwikkelingen blijft Roel (41) met een groot vraagteken boven zijn hoofd lopen. Wat nu? In deze LINDA.podcast onderzoekt hij hoe je jezelf opnieuw kunt uitvinden na een scheiding. Dat doet hij door in gesprek te gaan met vrienden en bekenden.

Where Should We Begin, with Esther Perel

Persoonlijke website Esther Perel, circa 44 minuten

There's You There's Me and There's Us, is een van de afleveringen uit de serie podcasts met opname van echte therapiesessies van koppels onder begeleiding van relatietherapeut Esther Perel.

Kinderen uit de knel

De Correspondent, podcast, circa 50 minuten

Eerst is er de liefde, daarna komt de haat. Daartussen zitten de kinderen. Klem. Gevangen in loyaliteit. Bij lang niet alle scheidingen gaat het mis, maar soms loopt het uit op vetes die jarenlang verbeten worden uitgevochten, tot in de rechtbank. Justine van Lawick ontwikkelde als gezinstherapeute een methode om toch uit de loopgraven te komen: 'Kinderen uit de knel'.

Modern Love: The Language of Love | With Saoirse Ronan

National Public Radio

Modern Love is a weekly column, a podcast — and now, in its 15th year, a television show — about relationships, feelings, betrayals and revelations.