Read

Lezen

Of het nou romans, biografieën, krantenartikelen of strips zijn. Lezen helpt om de wereld, de ander en jezelf te ontdekken. Vaak leg je verbanden tussen hetgeen je gelezen hebt en je eigen identiteit. Verhalen dragen zo bij aan de ontwikkeling van je persoonlijkheid en zelfbewustzijn. Verhalen zijn als spiegels die we onszelf voorhouden. Mooie andere bijkomstigheden zijn dat lezen onze empathie voor anderen vergroot en het een bezigheid is die ontspannend werkt. Hieronder vind je leessuggesties over onderwerpen rond een relatiecrisis.

Disclaimer: het kan zijn dat je voor sommige artikelen een inlog nodig hebt. Niet alle artikelen zijn helaas gratis via het internet te lezen, vandaar het (€) bij sommige artikelen. Maar als je een beetje grasduint op wat trefwoorden dan kom je via een omweg ook meestal wel bij een leesbare tekst uit.

 

Uit elkaar

Bij de koffie zei Rutger ineens dat hij wilde scheiden

Trouw, leestijd circa 7 minuten

Relaties lijken zo vanzelfsprekend. Dat geeft een gevoel van stevigheid en stabiliteit. Niets is minder waar. Als er iets veranderlijk is, dan is het een liefdesrelatie. We weten het, en toch anticiperen we er onvoldoende op. Hoe ga je om met veranderende behoeftes, ontwikkelingen, gebeurtenissen in je leven en de weerslag die dat heeft op je relatie? Hoe kan het spaak lopen? En is dat (altijd) erg? Lees het verhaal van Rutger en Mathilde dat journaliste Iris Hannema in Trouw optekende.

Eigen geluk eerst

NRC, leestijd circa 10 minuten (€)

We kunnen in onze levensloop zelf kiezen of we een relatie willen verbreken. Van deze keuzemogelijkheid, deze vrijheid, maken we massaal gebruik. En ook al doen we dat ieder op onze eigen manier om onze eigen redenen, het is ook een fenomeen dat bepaald wordt door de tijdgeest van tijdelijk, niet-definitief en streven naar individueel geluk. Al is het niet de intentie bij een ontluikende liefde, gemiddeld genomen wordt onze levensloop onvoorspelbaarder, zullen we vaker een relatie verbreken en zullen we vaker een herstart maken. We blijven zoeken, want de kans op de ware is er nog steeds.

Volwassen scheiden schaadt kind niet

NRC, leestijd circa 7 minuten (€)

Er wordt vaak benadrukt hoe schadelijk het voor kinderen is als hun ouders gaan scheiden. Steven de Winter nuanceert dit beeld en licht toe wat ouders kunnen doen om die veronderstelde schade zo beperkt mogelijk te maken

Elke Geurts neemt afscheid

Trouw, leestijd circa 5 minuten

Tweeenhalf jaar lang schreef Elke Geurts (1973, schrijfster) in Trouw een column. Eerst over haar huwelijkscrisis in Tijd-column 'Over een huwelijk'. Dat werd 'Over een scheiding' en tenslotte 'Over een nieuw leven'. Een eerlijk document over de beleving van een vrouw in scheiding, tegen wil en dank. Aan het eind van het artikel vind je de links naar haar columns.

Uit elkaar met kinderen

Als je ouders altijd ruzie maken kun je zelf maar beter een draak worden

NRC, leestijd circa 3 minuten (€)

Naar welke strategieën grijpen kinderen als ouders de hele tijd ruziemaken? En hoe ga je als ouders met je kinderen in gesprek over hoe je om kan gaan met ruzies, hoe je op een goede manier ruzie maakt en zo de relatie goed houdt ondanks de moeilijke tijd waar een gezin tijdens een scheiding doorheen gaat.

Over samenleven en scheiden

In voor en tegenspoed

HP/DeTijd, leestijd circa 15 minuten

Er wordt steeds minder getrouwd en steeds vaker gescheiden. Is het huwelijk ten onder gegaan aan de eigen vervolmaking, nu er in de regel geen sprake meer is van dwang? Of valt er toch nog iets te zeggen voor dit eeuwenoude instituut? Journaliste Daniela Hooghiemstra maakt de balans op.

Co-Ouderschap

Twintig jaar co-ouderschap, hoe is dat eigenlijk voor de kinderen?

NRC, leestijd circa 15 minuten (€)

Sinds 2008 bestaat de mogelijkheid van co-ouderschap. Steeds meer ouders die gaan scheiden kiezen hiervoor. Wat is de opbrengst van twintig jaar samen ouders blijven? En werkt het zowel voor ouders als voor de kinderen?

De wereld van twee van alles

NRC, circa 15 minuten (€)

Sinds 2009 is het ouderschapsplan verplicht als ouders met minderjarige kinderen gaan scheiden. Steeds meer ouders kiezen voor co-ouderschap. Dat klinkt mooi, maar hoe werkt het in de praktijk. Met tips en ervaringsverhalen.

Relaties

Hét geheim voor een goede relatie

Psychologie Magazine, circa 10 minuten (€ 0,79)

Wat voorspelt het succes van een relatie en welke breinstofjes spelen daarbij mee? Evolutionair antropoloog Anna Machin onderzoekt het mysterie van de liefde. ‘Ja, het is handig als je van dezelfde soort muziek houdt, maar zeker niet het belangrijkst.’