Mediator is een beroep, net als notaris of architect!

1

Dat schreef ik vorige week in een reactie op een artikel in het Algemeen Dagblad over het grote aantal fouten dat er gemaakt wordt bij het regelen van belastingzaken na een scheiding. Veel mensen komen daardoor in de problemen en dat is een slechte zaak. De Belastingdienst is daarom een campagne begonnen ‘Voor wie verder wil, maar niet samen’. Met online informatie en een uitgebreide checklist. Een goed initiatief, dat ik van harte ondersteun.

Wat ik jammer vind is dat de in het artikel opgevoerde specialist de mediator lijkt te diskwalificeren door te verwijzen naar mediation als een ‘vrij beroep’. Door de context wordt de suggestie gewekt dat mensen met een vrij beroep niet deskundig zijn. Onterecht ontstaat zo het beeld van de mediator als een onbetrouwbare en maar wat aanmodderende hobbyist. 

Als mediators zijn we specialisten in het begeleiden van mensen in conflictsituatie. Zoals een scheiding, ruzie rond de nalatenschap, een arbeidsconflict of kwestie met de overheid, en ook in strafzaken of in bedrijven waar grote zakelijke belangen spelen. Als familiemediator werk ik graag samen met de Belastingdienst om onaangename fiscale verrassingen na een echtscheiding te voorkomen!

Van 14 tot en met 20 oktober vindt voor de derde keer de #Mediationweek plaats, waarin mediators met verschillende specialisaties het vak op lokaal, regionaal en landelijk niveau onder de aandacht brengen. Meer weten? Volg de @ActiveMediator en @MeditionweekNL voor alle ins- en outs!